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Interpretation 

  (y)  "reserve fund" means a fund established under section 49 ;  

  (z)  "reserve fund study" means a periodic study to determine whether the amount of 

money in the reserve fund and the amount of contributions collected by the corporation are 

adequate to provide for the projected costs of major repair and replacement of the common 

elements and assets of the corporation;  

Reserve fund and reserve fund study  

  49.  (1)  The corporation shall establish and maintain a reserve fund for major repair 

and replacement of the common elements and assets of the corporation including, where 

applicable, roofs, exteriors of buildings, roads, sidewalks, sewers, heating, electrical and 

plumbing systems, elevators, laundry, recreational and parking facilities.  

  (2)  Where a corporation has, as one of its objects, the management of a property 

consisting of less than 10 units, the corporation shall assess and collect the owners' contributions 

to the reserve fund in an amount that would result in the amount of the reserve fund becoming, 

and continuing to be, within 5 years after this subsection comes into force or, where the 

corporation is created after the commencement of this subsection, within 5 years after the 

corporation is created, 100% of the annual operating budget of the corporation.  

  (3)  Where a corporation was created under the Condominium Act in force 

immediately before the commencement of this Act and has as one of its objects, the management 

of a property consisting of 10 or more units, the corporation shall, upon the commencement of 

this Act, complete a reserve-fund study respecting the corporation within 2 years of the coming 

into force of this Act in accordance with subsection (4) and provide it to the registrar upon 

request.  

  (4)  A reserve-fund study respecting a corporation that is required by this Act shall be 

completed in accordance with the regulations, contain the information, opinions and 

recommendations and be prepared by the person or a member of the class of persons as 

prescribed by the regulations.  

  (5)  Where this section requires that a reserve fund study respecting a corporation be 

completed, that corporation shall, within each 10-year period after the expiry of the time limit for 

filing a reserve fund study, complete a reserve-fund study in accordance with subsection (4) and 

provide it to the registrar upon request.  

  (6)  Where a reserve-fund study respecting a corporation is completed in accordance 

with this section and the amount of the reserve fund of the corporation is less than the minimum 



amount that the reserve-fund study recommends that the fund ought to be, the corporation shall 

assess and collect contributions from the owners in an amount that shall result in the reserve-

fund amount recommended by the study being achieved within the period of time recommended 

in the study and continuing to be at least the minimum amount recommended in the reserve-fund 

study.  

  (7)  The cost of conducting a reserve fund study shall be a common expense that the 

board may charge to the common expense fund.  

  (8)  All contributions collected for a reserve fund shall be paid into the reserve fund 

and used only for those purposes referred to in subsection (1) and the reserve fund shall be 

deposited and maintained in a chartered bank or a credit union in the province or invested in 

securities in which trustees are permitted by law to invest trust funds.  

  (9)  The declarant shall contribute to the reserve fund in the amount set out in the 

declaration for all units he or she holds and for all units that are not sold .  

  (10)  A fund set up for a purpose mentioned in subsection (1) is and is considered to be 

a reserve fund notwithstanding that it may not be so designated and shall only be used for the 

purpose for which the fund was established.  

  (11)  The reserve fund constitutes an asset of the corporation and shall not be 

distributed to an owner except upon withdrawal of the property from this Act.  

  (12)  The obligation of an owner to contribute towards the common expenses, the 

reserve fund and a contingency fund shall not be avoided by waiver of the right to use the 

common elements or by abandonment.  

  (13)  Surplus in the operating budget of a corporation at the end of the fiscal year of 

the corporation shall be applied either against future common expenses or be paid into the 

reserve fund, but shall not, other than on withdrawal of the property from this Act, be distributed 

to the owners.  
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Contingency fund  

  50.   The corporation may establish a contingency fund to be used for the purpose 

provided in the by-laws.  
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